|
Začalo jaro, nejlepší období na očistu těla po dlouhé zimě.
Jaro je dle tradiční čísnké medicíny pod vlivem meridiánů játra/žlučník a prvku DŘEVO. Na jaře se vše probouzí k životu, raší, roste a začíná uvolňovat energii, nastřádanou v období zimního spánku. Barva jara je zelená, modrozelená a podporuje jaterní a žlučníkovou funkci. Chuť tohoto prvku je kyselá.
|
|
Tkáně: |
šlachy a bérce |
|
Smyslové funkce: |
zrak, oči |
|
Vnější vývod: |
nehty |
|
Povětrnostní vliv: |
vítr |
|
Část těla. Která bývá nejčastěji postižena: |
šíje, krční páteř |
|
Emoce: |
vztek, agrese (i obrácená dovnitř, která je nebezpečná, neb poškozuje vnitřní orgány, hlavně žaludek). |
Co můžeme udělat sami pro sebe v tomto období?
Přizpůsobit jídelníček jarní přírodě. To znamená hlavně jíst zelenou zeleninu (saláty, ledový salát, polníček, řeřicha, špenát, brokolice, kapusta, zelí, zelené bylinky, klíčky). Efekt ještě posílíme kyselou chutí. Vhodné je naložit si zeleninu a nechat ji projít mléčným kvašením (přidat kysané zelí).
Další potraviny prospívající játrům: |
|
Pšenice, špalda, bulgur, kuskus, výhonky luštěnin, sóji |
|
Slepičí polévka a maso, kachní polévka a maso |
|
Na posílení šlach a vazů, které jsou podle TČM spojené s játry a žlučníkem se doporučuje pohanka a koření pískavice – řecké seno, japonské švestky umeboši, pampeliška, čerstvé výhonky kopřivy. |
|
Výborné chuťově a účinkem jsou nápoje:
Šípkový čaj, meduňka, ibiškový a slézový čaj, citronová šťáva |
RECEPT:
Zapečená brokolice s pšeničným pivem
Brokolici rozdělanou na růžičky zpola uvařit ve vodě a citronovou šťávou, solí a šalvějí. Naskládat do zapékací mísy, zalít zálivkou z jedné skleničky (1,5 dl) pšeničného piva, 1 lžíce pískavice – řecké seno, tymián, sůl, pepř, pažitka, jedno vejce, lžíce strouhaného sýra.
Posypat ovesnými vločkami a na povrch dát máslo. Zapéct. Podávat s brambory, jáhly a listovým salátem. |
|
|
|
|