|  | 
 
 
        
        
          | Začalo  jaro, nejlepší období na očistu těla po dlouhé zimě.  Jaro  je dle tradiční čísnké medicíny pod vlivem meridiánů játra/žlučník a prvku  DŘEVO. Na jaře se vše probouzí k   životu, raší, roste a začíná uvolňovat  energii, nastřádanou v období zimního spánku. Barva jara je zelená,  modrozelená a podporuje jaterní a žlučníkovou funkci. Chuť tohoto prvku je  kyselá.
 |  
          |  | Tkáně: | šlachy a bérce |  
          |  | Smyslové  funkce: | zrak, oči |  
          |  | Vnější  vývod: | nehty |  
          |  | Povětrnostní  vliv: | vítr |  
          |  | Část  těla. Která bývá nejčastěji postižena: | šíje, krční páteř |  
          |  | Emoce: | vztek, agrese (i obrácená dovnitř, která je nebezpečná, neb poškozuje vnitřní  orgány, hlavně žaludek). |  
          | Co  můžeme udělat sami pro sebe v tomto období? Přizpůsobit  jídelníček jarní přírodě. To znamená hlavně jíst zelenou zeleninu (saláty,  ledový salát, polníček, řeřicha, špenát, brokolice, kapusta, zelí, zelené  bylinky, klíčky). Efekt ještě posílíme kyselou chutí. Vhodné je naložit si  zeleninu a nechat ji projít mléčným kvašením (přidat kysané zelí).
 Další  potraviny prospívající játrům: |  
          |  | Pšenice,  špalda, bulgur, kuskus, výhonky luštěnin, sóji |  
          |  | Slepičí  polévka a maso, kachní polévka a maso |  
          |  | Na  posílení šlach a vazů, které jsou podle TČM spojené s játry a žlučníkem se  doporučuje pohanka a koření pískavice – řecké seno, japonské švestky umeboši,  pampeliška, čerstvé výhonky kopřivy. |  
          |  | Výborné  chuťově a účinkem jsou nápoje: 
Šípkový  čaj, meduňka, ibiškový a slézový čaj, citronová šťáva |  
          |  RECEPT: Zapečená  brokolice s pšeničným pivemBrokolici  rozdělanou na růžičky zpola uvařit ve vodě a citronovou šťávou, solí a šalvějí.  Naskládat do zapékací mísy, zalít zálivkou z jedné skleničky (1,5 dl) pšeničného  piva, 1 lžíce pískavice – řecké seno, tymián, sůl, pepř, pažitka, jedno vejce,  lžíce strouhaného sýra.
 Posypat  ovesnými vločkami a na povrch dát máslo. Zapéct. Podávat s brambory, jáhly  a listovým salátem.
 |  
          |   
 
 
 
 
  
   |  
          |  |  |  |